Piraten van Ibiza

Eilandtransfer-Ibiza piratentoren
+

Piraten van Ibiza

In de zomer van 2016 bezochten meer dan 3 miljoen toeristen dit kleine eiland. Een eiland dat qua grootte nog niet de helft is van de kleinste gemeente van Nederland, Utrecht. Deze bezoekers van Ibiza komen om te genieten, te feesten en te ontspannen aan de mooie stranden. Ibiza is altijd al geliefd geweest. Maar de redenen dat mensen het eiland bezochten waren ooit anders. De Feniciërs zetten 2600 jaar geleden als eerste een voet op dit natuurrijke eiland. In de eeuwen daarna namen ook de Romeinen, de Arabieren en nog vele andere volkeren Ibiza in hun bezit. Vanaf 1235 n. Chr. namen de Catalanen de heerschappij over. Deze overnames gingen vanzelfsprekend niet zonder slag of stoot. Ook tijdens de heerschappij van de Catalanen kwamen er vanaf de Middellandse Zee vele schepen voorbij die graag een bezoek brachten aan het witte eiland met haar onuitputtelijke zoutvoorraad. Deze bezoekjes gingen gepaard met bruut geweld, plunderingen, het verbranden van boerderijen en mensen die meegenomen werden om als slaaf verkocht te worden in een vreemd en ver land. De piraterij kende zijn hoogtijdagen van de 15e tot en met de 18e eeuw en vormden ook voor Ibiza een groot probleem. Een groot contrast met het Ibiza van nu, waar vrolijkheid en happy hippyness heerst. Toch zijn de resten aan deze tijd nog altijd aanwezig en vormen interessante en waardevolle herinneringen aan deze zware tijden van vroeger.

Als grootste voorbeeld dient natuurlijk de oude stad Dalt Vila die hoog gebouwd is op een berg, met haar kleine steegjes, onlogisch op elkaar gebouwde blokwoningen en kleine pleintjes waar iedereen samenkomt. Vanuit de oude stad zijn er prachtige uitzichten en de met bloemen versierde steegjes en gangetjes geven een romantisch beeld weer. Ook de enorme muur en de brede vestingstorens zijn indrukwekkend om te zien. Maar deze zijn natuurlijk met een reden om deze stad gebouwd. In opdracht van de Catalaanse koning is deze vestingsmuur extra ontworpen om de inwoners van Ibiza te beschermen tegen het kwaad van buitenaf. De dikke muur met verschillende uitkijktorens aan de rand van de Middellandse Zee was een ondoordringbaar obstakel voor de piraten. De Italiaanse meesterbouwer, Calvi, ging zelfs zo ver in zijn beschermingsarchitectuur, dat hij een ring liet aanleggen. Een ring van piratentorens langs verschillende strategische plekken aan de kust van het eiland. Deze torens dienden als uitkijkpunten, maar ook als waarschuwingstorens. Op het moment dat een vijandig schip naderde, werd er vuur gemaakt bovenop de toren. ´s Nachts met hoge vlammen en overdag met dikke rookwolken. Op deze manier werden de omwonenden gewaarschuwd, zodat schuilplaatsen gezocht konden worden. Dit vuur bereikte de andere torens in de ring en de stad Dalt Vila. Hier werden vervolgens de inwoners gewaarschuwd en de grote ophaalbrug werd gesloten zodra alle inwoners binnen de vestingsmuren waren. Deze waarschuwingsring was een ingenieus systeem, die vele levens heeft gespaard.

De piratentorens vormen daarom een belangrijke geschiedenisles op het eiland. De meeste torens zijn in goede staat teruggebracht. Enkele die makkelijk te bereiken zijn, zijn die aan het  einde van Playa d’n Bossa en ses Salinas. De toren van ses Salines bewaakte vroeger de zeedoorgang Es Freus samen met de toren die gebouwd is op één van de kleine eilandjes ten noorden van Formentera. Bewapend met kanonnen zijn vanaf deze plek veel piraten verjaagd. Ook de toren op de berg voor Es Vedrà is een bezoek waard, alleen al door haar prachtige uitzicht op het magische eiland Es Vedrà. Er zijn op Ibiza nog 9 piratentorens die een bijzondere plek op het eiland innemen met haar eigen uitzichten en spannende doch ook treurige verhalen. Gelukkig worden de torens tegenwoordig niet meer gebruikt als waarvoor ze oorspronkelijk gebouwd zijn.

De piraten van tegenwoordig komen niet meer met een schip naar het eiland. De hedendaagse piraten van Ibiza rijden in een auto. Ze staan op het vliegveld in de ontvangsthal en spreken geniepig de toeristen aan of ze een taxi willen. De verstandige toerist gaat niet in op deze illegale transportwijze. Maar waar iets te halen valt, zijn altijd kapers op de kust. En één ding hebben deze piraten gemeen met de piraten van vroeger. Ze vormen een overlast voor de inwoners van het eiland.

Geschreven door: Nico  |  Eilandtransfer-Ibiza

Wanneer u veilig en piratenvrij een transfer wenst op Ibiza, neem contact op met info@eilandtransfer-Ibiza.com en wij organiseren voor u een betrouwbare, directe en goedkope transfer.

Terug naar Tips & verhalen